Hindistan cevizi yağı ve "İyi" HDL Kolesterol Artışı: Bir Hikaye
Bir kış günü, Dr. Aylin laboratuvarında çalışırken son araştırma sonuçlarını inceliyordu. Hindistan cevizi yağının sağlık üzerindeki etkileri konusunda yıllardır süren tartışmalar, onu bu konuyu derinlemesine araştırmaya itmişti. Elindeki raporlar, neredeyı yarım yüzyıldır bilim dünyasında bilinenleri doğruluyordu.
"İlginç," diye mırıldandı kendi kendine. "Amerikan Kalp Derneği ve Amerikan Kardiyoloji Koleji dahil 29 ulusal tıp kuruluşunu temsil eden raporlara göre, hindistan cevizi yağı kandaki kolesterol seviyesini yükseltmedeki en güçlü maddelerden biri olarak kabul ediliyor."
Dr. Aylin'in aklına, yıllarca hindistan cevizi yağı tüketmiş olan büyükannesi geldi. Büyükannesi her sabah kahvaltıda hindistan cevizi yağı kullanırdı ve "Bunu yediğin sürece sağlıklı kalırsın," derdi. Ancak bilimsel gerçekler farklı bir hikaye anlatıyordu.
Hindistan cevizi
Bunu yediğin sürece sağlıklı kalır mısın?
Hindistan cevizi yağının kolesterolü yükselttiğine dair çalışmalar 1955 yılına kadar uzanıyordu. Deneyler, birinin diyetini hindistan cevizi yağından soya fasulyesi yağına değiştirmesinin, kolesterolü 200'den 150'ye düşürebildiğini gösteriyordu. Hindistan cevizi yağı, tüketildikten sonra saatler içinde kolesterol seviyelerini önemli ölçüde artırabiliyordu.
Dr. Aylin, masasındaki notlarını karıştırdı ve 2017 Mart ayında yayınlanan bir çalışmaya göz attı. Bu bir aylık randomize kontrollü çapraz çalışma, günde iki yemek kaşığı saf hindistan cevizi yağının etkisini incelemiş ve kolesterolü kontrol grubuna kıyasla yaklaşık %14 oranında yükselttiğini bulmuştu.
"Peki ya HDL?" diye düşündü Dr. Aylin. Medyada sıkça 'iyi kolesterol' olarak adlandırılan HDL'nin yüksek olmasının yararlı olduğu iddia ediliyordu. Yağlı deniz ürünleri tüketiminin yaygın olduğu kıyı kasabasında büyüyen Dr. Aylin, yıllarca bu düşünceyle yaşamıştı.
Ancak bilimsel araştırmalar, yüksek HDL seviyesinin artık koruyucu olarak görülmediğini gösteriyordu. Dr. Aylin bunun sebebini anlamak için bir benzetme kullandı: "Bir kişinin sahip olduğu küllük sayısının, akciğer kanseri riskinin mükemmel bir göstergesi olduğunu düşünelim. Çalışma üzerine çalışma bu bağlantıyı gösterebilir, ancak bu, küllük sayısını azaltmanın kanser riskini düşüreceği anlamına gelmez. Çünkü kansere neden olan küllükler değil, sigaradır. Küllükler sadece sigara içmenin bir göstergesidir."
Aynı şekilde, çok sayıda koşu ayakkabısına ve spor şortuna sahip olmanın kalp krizi riskinin düşük olduğunu öngörebileceği gibi, yüksek HDL de kalp krizi riskinin düşük olduğunu öngörür, ancak spor şortlarının sayısını artırmak hastalık riskini etkilemeyeceği gibi, HDL'yi yükseltmek de etkilemez.
Dr. Aylin'in araştırmaları, nedensel ve nedensel olmayan risk faktörleri arasındaki farkı anlama konusunda bir yolculuğa dönüşmüştü. LDL kolesterolün gerçekten kötü olduğunu biliyoruz çünkü tıbbi olarak düşük LDL ile doğan insanlar kalp hastalığı riskinin düşük olduğunu ve diyet veya ilaçlarla insanların LDL'sini aktif olarak düşürürseniz, kalp hastalığı risklerinin azaldığını görüyoruz. HDL ile durum böyle değil. Hayatları boyunca yüksek HDL seviyeleriyle yaşayan insanların kalp krizi riski daha düşük görünmüyor.
Akşam olurken, Dr. Aylin notlarını topladı ve düşünceli bir şekilde pencereden dışarı baktı. "Hindistan cevizi yağının HDL'yi arttırması klinik olarak belirsiz bir öneme sahip, ancak hindistan cevizi yağı tüketiminden kaynaklanan LDL kolesterol artışının aterosklerotik kardiyovasküler hastalık riski üzerinde olumsuz bir etkisi olması bekleniyor," diye yazdı son raporuna.
Hindistan cevizi yağı
"Peki ya orta zincirli trigliseridlerin (MCT'ler)?" diye düşündü. Hindistan cevizi yağı savunucuları, hindistan cevizi yağının kalp hastalığına neden olduğu düşüncesinin ulusal ihracatları için kötü bir imaj yarattığını üzülerek belirtiyorlar ve hindistan cevizi yağında bulunan MCT'ler, et ve süt ürünlerindeki daha uzun zincirli doymuş yağlar kadar kötü olmadığını iddia ediyorlar.
Ve tonlarca hindistan cevizi yiyen Pasifik Adaları sakinleri arasında kalp hastalığı oranlarının düşük olduğunu iddia eden o çalışma hakkında ne demeli? Dr. Aylin, araştırmasının bir sonraki aşamasında bu konuların her ikisini de ele almaya karar verdi. Belki de büyükannesinin sözlerinde, modern bilimin henüz tam olarak açıklayamadığı bir bilgelik vardı.
Okuma listesi
Myhrstad MC, Narverud I, Telle-Hansen VH, Karhu T, Lund DB, Herzig KH, Makinen M, Halvorsen B, Retterstøl K, Kirkhus B, Granlund L, Holven KB, Ulven SM. Effect of the fat composition of a single high-fat meal on inflammatory markers in healthy young women. Br J Nutr. 2011 Dec;106(12):1826-35. doi: 10.1017/S0007114511002510.
Reiser R, Probstfield JL, Silvers A, Scott LW, Shorney ML, Wood RD, O'Brien BC, Gotto AM Jr, Insull W Jr. Plasma lipid and lipoprotein response of humans to beef fat, coconut oil and safflower oil. Am J Clin Nutr. 1985 Aug;42(2):190-7. doi: 10.1093/ajcn/42.2.190. Erratum in: Am J Clin Nutr 1986 Jun;43(6):978.
Harris M, Hutchins A, Fryda L. The Impact of Virgin Coconut Oil and High-Oleic Safflower Oil on Body Composition, Lipids, and Inflammatory Markers in Postmenopausal Women. J Med Food. 2017 Apr;20(4):345-351. doi: 10.1089/jmf.2016.0114.
März W, Kleber ME, Scharnagl H, Speer T, Zewinger S, Ritsch A, Parhofer KG, von Eckardstein A, Landmesser U, Laufs U. HDL cholesterol: reappraisal of its clinical relevance. Clin Res Cardiol. 2017 Sep;106(9):663-675. doi: 10.1007/s00392-017-1106-1. Epub 2017 Mar 24.
Hovingh GK, Rader DJ, Hegele RA. HDL re-examined. Curr Opin Lipidol. 2015 Apr;26(2):127-32.
Nissen SE, Tardif JC, Nicholls SJ, Revkin JH, Shear CL, Duggan WT, Ruzyllo W, Bachinsky WB, Lasala GP, Tuzcu EM; ILLUSTRATE Investigators. Effect of torcetrapib on the progression of coronary atherosclerosis. N Engl J Med. 2007 Mar 29;356(13):1304-16.
Lloyd-Jones DM. Niacin and HDL cholesterol--time to face facts. N Engl J Med. 2014 Jul 17;371(3):271-3.